Blåmögelost

Fromages à pâte persillées  ~ Blå ost

Minst sagt en av de mer vackra ostfamiljerna! Med sina blå marmoreringar är varje ost unik och som ett litet konstverk i sig. Osten har fått sitt namn från franskans pâte persillée vilket just betyder marmorerad deg. Blåmögelost delas ofta in i två grupper, mild där vi bland annat hittar Gorgonzolan och stark där vi kan hitta Roquefort. Gemensamt för ostarna är att de ofta har en kraftig sälta och att de passar både till en krämig pasta som på ostbrickan.

SÄSONG

Blåmögelostar äts året om men har sin absoluta högtid under julen.

PASSANDE DRYCK

Till blåmögelost passar dryck med attityd och sötma, bästisen är ett klassiskt portvin. 

LYFTANDE TILLBEHÖR

Torkad frukt, marmelad på tex kvitten eller fikon och söta kex, eller varför inte pepparkakor. 

”Blåmögel”

EXEMPEL PÅ BLÅMÖGELOST

Gorgonzola

Roquefort

Stilton