Tvättad ost/kittost

Fromages à pâte molle et à croute lavée ~ Mjuka och tvättade skalostar 

Tvättad ost kallas även för Kittost. Detta är pågrund av kittet som bildas när man tvättar osten i saltvatten, det är också detta saltvatten som gör osten extra vacker. Färgen på osten varierar mellan ljusgul till tegelröd. Hur kraftig smak osten får beror på ursprung och hur länge den har fått mogna, ett gott vin till är hur som helst alltid en god idé!

SÄSONG

Under höstmånaderna myser vi till det och äter och dricker mer smakrikt.

PASSANDE DRYCK

Till dessa ostar kan man ta ut svängarna och välja ett rött vin med mycket kropp eller varför inte ett sötare vin från Alsace

LYFTANDE TILLBEHÖR

Servera med Sharon, torkad frukt, marmelad på t ex gröna tomater eller fikon och fruktbröd. 

”Tvättad ost betyder behandlad ost.”

EXEMPEL PÅ TVÄTTAD OST/KITTOST

Epoisses

Langres

Munster

Taleggio